En riktig käftsmäll till maträtt. Kanske det finaste vegetariska du kan bjuda dina gäster på. Jag menar, man pocherar ett ägg I en mustig saffransdoftande tomatgryta? Blir inte mer lyxigt Dessutom rätt enkelt. Kokas länge, men aktivt jobb i köket är alldeles lagom. Mängden är precis så det räcker till 4 portioner, men räkna att det är för 3 personer för det här vill man ta mer av! Med få små modifieringar rakt av saxat från originalreceptet i Café: https://www.cafe.se/hemma-hos-christopher-bastin-recept-shakshuka/.
Feb. 6, 2022
1 st crème fraîche
4 st ägg
2 st hela tomater på burk, typ mutti
1 msk hel spiskummin (svårt att hitta, passa på i din lokala asiatiska butik)
1 msk hela korianderfrön (samma här, asiatiska butiken har!)
1 msk hel kummin (finns både på ica och i asiatisk butik)
Flingsalt
1 dl olivolja
1 kruka koriander
2 st vitlök
1 st stor gullök
8 st skogschampinjoner
2 st peperoncino (fancy kockspråk för torkad chili)
1 st röd chilipeppar
2 st röd spetspaprika
1 st gul spetspaprika
Gott lantbröd
1 st saffran
Rosta spiskummin, korianderfrö och kummin i torr panna tills det doftar Tusen och en natt, låt svalna och mortla ordentligt.
Medan det svalnar, skär alla grönsaker.
Hetta upp ordentligt med olivolja i en djup panna eller gryta. Någon rustik sak som ser fin ut.
Smula ner peperoncinon och fräs paprikan mjuk på medelvärme, den ska få lite färg. Släng ner den tunt skivade gula löken halvvägs in, också svampen skuren i fyror. När lök och paprika är mjukt och på väg att få färg – i med vitlöken och chilin, och låt dem också bli mjuka.
Fräsandet tar tid, stressa inte, rör runt och var gullig mot grejerna. Passa på att mortla kryddorna under tiden.
Ner med de mortlade kryddorna, fräs runt lite till.
Ner med tomaterna, saffran, smaka och salta, rör runt och på med locket.
Låt puttra i ungefär en timme på svag värme tills allt är hopgoffat, mjukt och doftar sjukt gott.
Ta en slev och gör 4 små gropar, knäck försiktigt ner äggen i groparna, gulan ska vara hel. På med locket och låt äggen pochera under lock. Du får hålla koll nu, det tar ca 6–7 minuter tills vitan nästan stelnat på ovansidan och gulan fortfarande är rinnig.
Klicka ut crème fraiche mellan varje ägg, bär ut och släng en näve färsk koriander över hela härligheten vid bordet som en sista touch.
Servera i djup tallrik så alla får var sitt ägg och en klick crème fraiche.
Äts direkt med brödet, kanske en gaffel om du är en mes.