Höst och lyx. MUMS! Funkar alldeles utmärkt att äta precis som den är, men det går såklart också bra att servera tillsammans med något protein. Viltkött till exempel är fantastiskt gott till denna risotto. Det går såklart bra att byta ut kantarellerna mot någon annan svamp (även burksvamp går bra).
Nov. 21, 2022
100 g kantareller
2 msk olivolja
1 st schalottenlök
0.5 st vitlöksklyfta
3 dl arborioris
1 dl torrt vitt vin
1 l varm grönsaksbuljong
1 dl fintiven parmesanost
Salt
Svartpeppar
2 msk olivolja vit tryffel
Hacka svamp och stek i olivolja på hög värme tills den fått fin gyllenbrun färg.
Hacka lök och vitlök.
Tillsätt lök, vitlök och ris i stekpannan, sänk värmen och fräs någon minut.
Häll på vinet och låt det koka in.
Späd med lite varm buljong i taget och låt risotton sjuda under ständig omrörning i 18 minuter. Det krävs cirka 1,5 dl buljong var tredje minut.
Dra bort från värmen när riset är klart. Riset ska ha en liten kärna och risotton ska vara rätt blöt.
Rör i den rivna parmesanosten och späd med ytterligare buljong så risotton håller sig lös.
Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
Servera direkt och njut tillsammans med ett stort glas mjölk.