Boeuf bourguignon - Nu har vintern kommit på riktigt och vad passar då bättre än att få värma upp sig med en riktigt god gryta! Boeuf bourguignon är en av de grytor som jag tycker bästa om. Denna kokar i ca 2-3h men funkar perfekt att köra i en crockpot. Otroliga smaker och så mört kött. Lyxigt och smaskigt!
Nov. 22, 2022
800g högrev
1 st morot
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1.5 msk vetemiöl
2 msk tomatpuré
3 dl rödvin/matlagningsvin
3 msk oxfond
1 bit apelsinskal (dra med potatisskalare)
1 st lagerblad
2 st 0 vatten
1 krm torkad timjan
250g steklok
1 st pkt bacon
250g champinjoner
Salt
Svartpeppar
Skiva köttet i bitar. Bryn sedan köttet i en gryta med smor, krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta. Skar morotterna, loken och vitloken i skivor. Fräs dem i grytan tillsammans med köttet och lägg i tomatpuré. Pudra Över mjölet sa att det fördelar sig jämnt. Tomatpuren och mjolet skall bli lite brynt.
Häll pa vin, tillsätt timjan och lagerblad och apelsinskal.
Tillsätt buljong så att det täcker. Låt grytan smäputtra på medelvärme tills köttet är mört i ca 2h eller på låg värme i crockpot i 6h.
Skala steklöken. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Skölj och ansa svampen.
Skär baconet i strimlor och stek knapriga i en stekpanna. Lägg på ett hushållspapper så fettet får rinna av. Stek champinjonerna i samma stekpanna i en klick smör.
Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Lägg i steklök, svamp och bacon och sjud några minuter.
Servera med kokt potatis, NJUT!