Skrei, den finaste och bästa torsken. Men detta blir gott med vanlig torskrygg också.
Original recept från www.instagram.com
Jan. 4, 2025
600 g skreifile (eller torskrygg)
5 dl vatten
1.5 msk salt
2 tsk socker
0.5 st rödlök
0.5 st vitlök solo
0.5 g saffran
1 krm cayennepeppar
2 tsk torkad dragon
1.5 msk hummerfond
1.5 dl vitt vin
2.5 dl matlagningsgrädde
0.5 st citron, zest och saft
Lite salt
500 g broccoli
0.5 st vitlök solo
1 msk olja
Salt
600 g delikatesspotatis
Tina skreien om den är fryst.
Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga i lagen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 125°.
Lägg fisken i en ugnssäker form. Sätt den mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills innertemperatur är ca 55°.
Koka potatisen i saltat vatten.
Finhacka rödlöken och riv vitlöken. Stek mjukt och glansigt i smöret. Tillsätt kryddor, fond och vin. Låt reducera i ca 15 minuter. Tillsätt grädden och låt puttra ihop, tillsätt citronsaft och zest. Smaka av med salt.
Dela broccolin. Stek i olja tillsammans med vitlök och chiliflakes tills önskad konsistens. Inte för hög värme så du bränner.