Riktigt bra smet för belgiska våfflor! Toppade med ruby cholkladglass, grädde, hallon, björnbär, valnötter och chokladsås. Vi har ett belgisk våffeljärn från Tefal- rekommenderas! lagom till mannens födelsedag. En del moment och tog sin lilla tid så värt!
Original recept från www.instagram.com
Jan. 3, 2025
3.5 dl vetemjöl special
2 st ägg separerade (vitor och gulor i olika skålar)
0.75 dl socker
180 g smör smält, inte margarin
3 dl mjölk röd
0.5 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Sätt på våffeljärnet.
Smält smöret i en kastrull. Dra sedan bort från värmen och tillsätt mjölken.
Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Separera äggula och äggvita.
Vispa upp äggvitan hårt i en bunke, som en toppig maräng.
Vispa äggula med socker vitt och poröst i en annan bunke. Tillsätt sedan smör och mjölkblandningen.
Rör försiktigt i mjölblandningen så du får en slät smet.
Vänd slutligen ner den hårt vispade äggvitan försiktigt med en slickepott.
Smöra järnet och mät i lagom med smet. Låt grädda ca 3 min tills gyllene. I tefalen får jag i 1 dl smet i varje våffelform och brukar kör 30 sek, vända och sedan 3 min på högsta värme men du får testa med just ditt järn.
Toppa med valfria godsaker men tex glass, grädde, sylt, bär, lönnsirap mm.