Hannahs grymma surdegsrecept som faktiskt också går att göra lite grövre, men kräver lite mer vatten. Mumsigt blir det i alla fall!
Nov. 19, 2022
300 g vetemjöl special
200 g grovt rågmjöl
350 g kallt vatten
200 g surdeg
14 g salt
Olivolja
Gör fördeg genom att blanda vatten, vetemjöl och rågmjöl
Låt stå övertäckt i 1h
Häll i surdegen och blanda ihop till en kladdig deg
Låt stå i 10 min
Häll i salt och knåda in i degen
Häll ner lite olivolja i bunken
Låt jäsa i 20 min
Sträck ut degen, vik degen och vänd degen
Låt jäsa i 15 min
Sträck ut degen, vik degen och vänd degen igen
Låt jäsa i 15 min till
Sträck ut degen, vik degen och vänd degen igen
Låt jäsa ytterligare 15 min
Sträck ut degen, vik degen och vänd degen igen
Låt jäsa 1h
Sträck ut degen, vik degen och vänd degen en sista gång
Låt jäsa i 2,5h
Vik degen så att den spänns ut som en boll
Låt jäsa i 30 min
Vik in degen så att den spänns ut som en boll igen
Låt jäsa i 30 min igen
Vik in degen så att den spänns ut som en boll igen
Låt jäsa ytterligare 30 min
Vik in degen så att den spänns ut som en boll igen
Låt jäsa 1h
Vik in degen så att den spänns ut som en boll en sista gång
Mjöla in en jäskorg och lägg ner degen i korgen med sömmen uppåt
Låt jäsa i kylen övertäckt över natten
Ta ut jäskorgen ur kylen
Värm ugnen till 240°C
Vänd upp degen på ett bakplåtspapper
Gör ett djupt snitt med en vass kniv
Lägg brödet i en gjutjärnsgryta och sätt på locket eller lägg brödet på en plåt och täck över med aluminiumfolie
Grädda i ugnen i 40 min
Ta bort locket eller aluminiumfoliet
Grädda 10 min till
Ta ut brödet och låt svalna innan det skärs upp
Njuuuuut tillsammans med ett stort glas mjölk