Över 60 minuter

Rågsurdegsbröd

Hannahs grymma surdegsrecept som faktiskt också går att göra lite grövre, men kräver lite mer vatten. Mumsigt blir det i alla fall!

emmasmatochmjölk

Nov. 19, 2022

Ingredienser

300 g vetemjöl special

200 g grovt rågmjöl

350 g kallt vatten

200 g surdeg

14 g salt

Olivolja

Gör så här

Gör fördeg genom att blanda vatten, vetemjöl och rågmjöl

Låt stå övertäckt i 1h

Häll i surdegen och blanda ihop till en kladdig deg

Låt stå i 10 min

Häll i salt och knåda in i degen

Häll ner lite olivolja i bunken

Låt jäsa i 20 min

Sträck ut degen, vik degen och vänd degen

Låt jäsa i 15 min

Sträck ut degen, vik degen och vänd degen igen

Låt jäsa i 15 min till

Sträck ut degen, vik degen och vänd degen igen

Låt jäsa ytterligare 15 min

Sträck ut degen, vik degen och vänd degen igen

Låt jäsa 1h

Sträck ut degen, vik degen och vänd degen en sista gång

Låt jäsa i 2,5h

Vik degen så att den spänns ut som en boll

Låt jäsa i 30 min

Vik in degen så att den spänns ut som en boll igen

Låt jäsa i 30 min igen

Vik in degen så att den spänns ut som en boll igen

Låt jäsa ytterligare 30 min

Vik in degen så att den spänns ut som en boll igen

Låt jäsa 1h

Vik in degen så att den spänns ut som en boll en sista gång

Mjöla in en jäskorg och lägg ner degen i korgen med sömmen uppåt

Låt jäsa i kylen övertäckt över natten

Ta ut jäskorgen ur kylen

Värm ugnen till 240°C

Vänd upp degen på ett bakplåtspapper

Gör ett djupt snitt med en vass kniv

Lägg brödet i en gjutjärnsgryta och sätt på locket eller lägg brödet på en plåt och täck över med aluminiumfolie

Grädda i ugnen i 40 min

Ta bort locket eller aluminiumfoliet

Grädda 10 min till

Ta ut brödet och låt svalna innan det skärs upp

Njuuuuut tillsammans med ett stort glas mjölk

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.