Knåd- och kladdfritt långpannebröd mellanöstern style med svartkummin/nigellafrön och sesamfrön. Recept från Legally Plantbased. Älskar det här brödet, inte bara för att det påminner mig om mammas bröd utan också för att det är helt kladdfritt, knådfritt och räcker hela veckan.
Nov. 19, 2022
750 g vetemjöl eller vetemjöl special
1 msk torrjäst
1 msk salt
4.5 - 6.75 dl ljummet vatten
Olivolja
3 msk växtbaserad yoghurt för pensling (späd ut med vatten om den är tjock)
1 - 2 msk sesamfrön
0.5 tsk svartkummin/nigellafrön
Flingsalt
Blanda mjöl, jäst och salt i en vispskål.
Häll ner det ljumna vattnet och blanda försiktigt med en träslev eller spatel tills allt mjöl har blandats in. Då mängden vätska kan variera, börja med den mindre mängden och öka efter behov. Degen ska vara väldigt kladdig men inte rinnig. För mig brukar det räcka med strax under 650 ml.
Olja in en stor vispskål och skrapa försiktigt ner degen i den. Olja in ovansidan av degen och täck skålen med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, ungefär 1,5-2 timmar.
Olja in en långpanna eller olja in ett bakplåtspapper i långpanna och skrapa ut degen på den. Dra ut och vik den vänstra sidan till mitten och dra sedan ut högra sidan och vik mot mitten. Gör samma sak uppifrån och ned och vänd slutligen på degen så skarven hamnar på undersidan. Ringla över lite olivolja och låt jäsa fritt i 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader (gärna pizza-funktion om ugnen har en sådan). Pensla degen med yoghurt och strö över nigella- och sesamfrön. Om du använder en väldigt fet yoghurt (som grekisk/turkisk), spä ut lite med vatten innan du penslar. Olja in fingrarna och skapa försiktigt gropar över hela degen men utan att trycka ut för mycket luftbubblor.
Hiva in längst ner i ugnen (för att få en fin botten) i ca 25 minuter eller tills brödet fått en fin krispig yta.
Låt svalna en aning innan du går loss på brödet.