Lyxig men enkel rätt där köttet lite lagar sig själv genom att ligga i marinad i kylen och även potatisen kan förberedas/kokad i förväg för att sedan ”smashas” och rostas snabbt med parmesan i ugn eller airfryer när det börjar närma sig middag. 👍🏻 Såsen som är gjord på vispad créme fraîche & ädelost går också fort. Bonus: både potatis & fläskytterfilé brukar det även vara bra pris på
Original recept från www.instagram.com
Jan. 3, 2025
1 kg svensk fläskytterfilé eller fläskfilé
Salt och svartpeppar
0.5 dl balsamvinäger
1 dl olja
3 msk soja
1 kruka färsk basilika
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
75 - 100 g gräddädelost
1 msk majonnäs
Salt och peppar
1 st skvätt vit balsamvinäger eller citron
Sätt ugnen på 150 grader.
Putsa köttet och krydda med salt och peppar.
Stek köttet runtom i stekpanna i en blandning av smör och rapsolja. Ställ sedan in i ugnen med termometer. Plocka ut när den uppnått 70 grader. Lägg då att svalna i smörgås/bakplåtspapper. När den svalnat helt skär i tunna skivor.
Blanda en marinad av balsamvinäger, soja, olja, finhackad, basilika, finhackad rödlök och vitlök. Häll detta över köttet och marinera fläskfilén, gärna över natten men annars i alla fall 4 timmar i kylen.
Koka potatis ca 20 min, krossa med botten av ett glas, ha på olja eller smör, salt och finriven parmesan. Rosta i ugn eller airfryer på 200/180 AF ca 10 min så ost smälter och den får fin färg.
Vispa upp crème fraîche med en visp, blanda i majo, finsmulad ädelost och smaka av med salt, peppar & vinäger.
Ta fram kött och sås en liten stund innan så att de blir lite rumstempererade och servera sedan med potatis och en sallad gärn toppad med tomater och balsamico.