Nu sjunker graderna och det märks att det är på väg att bli kallare. En värmande gryta kan du vara tröstande och få en att tänka på varmare breddgrader. Här kommer ett gott och smidigt recept på den indiska grytan Aloo Gobi. Visste ni att Aloo Gobi betyder potatis och blomkål, dvs huvudingredienserna i denna gryta. Så gott!
Nov. 19, 2022
800 g färsk blomkäl
500 g fast potatis
1 st gul lök
1 msk färsk ingefära, riven
4 klyftor vitlök, rivna
2 msk rapsolja
1 msk mat- och baksmör
1 msk mald spiskummin
0.5 msk mald koriander
2 tsk mald kardemumma
1 tsk mald gurkmeja
1 msk tomatpuré
1 st grönsaksbuljong
2 st di vatten
400 ml kokosmjolk
1 msk flytande honung
350 - 400 g kokta kikärtor
1 st lime
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Dela blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i kvartar. Skala och grovhacka lök. Skala och riv ingefära och vitlök.
Hetta upp olja och smör i en stor kastrull eller stekpanna och fräs blomkål, potatis, lök, vitlök och ingefära tillsammans med spiskummin, koriander, kardemumma och gurkmeja på medelvärme i ca 3-4 min.
Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare i 30 sek under omrörning
Tillsätt vatten, kokosmjölk, honung, grönsaksbuljong och avrunna kikärtor. Koka under lock i ca 20 min. Rör om då och då.
Servera med bröd, ris och yoghurt. NJUT!