Det här var ju enkelt och gott! Ok, enkelt och enkelt, men typ kan du inte bestämma om du vill äta pannkakor eller bröd till frukost har du kommit rätt. Samma energi. Släng ihop degen på fredag natt efter klubben har du asbra bakisfrukost på lördan. Många timmar jäs, men inte så farligt mycket att göra själv. Originalrecept hittade jag på insta på nåt vis, här e länken: https://victoriasprovkok.se/tag/nattjasta-tunnbrod
Jan. 29, 2022
4 g jäst
300 g vatten
0.5 dl ljus sirap
1 tsk salt
400 g vetemjöl special
Släng ihop degen. Det e det absolut lättaste, tar typ 4 min. Bäst om du har våg, men förstås ej ett krav.
Smula jästen i en bunke, häll på kallt vatten (300g = 3dl om du ej har våg) och rör om ordentligt.
Sprutta i sirapen och rör om igen.
I med hälften av mjölet (400g = typ 7dl, så 3.5 i detta steg). Rör om till en härlig och slät smet, inga jäkla mjölklumpar ska va kvar.
I med saltet och resten av mjölet. Vänd ihop till en ordentlig deg som du är nöjd med, i med mer mjöl om du tycker det behövs.
Jäs över natten, typ 10h blir trevligt
På morgonen, mjöla ordentligt på ett bord eller bakbord eller vad du nu tycker passar.
Häll ut degen på bordet. Mjöla också på degen. Mjöla också på dina händer. Mjöla förstås allt du tycker är kul att mjöla men bord, deg och händer är kanske det som är nödvändigt.
Vänd degen i mjöl några gånger så den inte är så jäklar klistrig. Dra ut längor och vänd, boxas lite, kasta upp i luften; vad som än får dej att känna dej som en riktig bagare.
Gör degen till en länga, skär den i typ 10 bitar som är typ 70g styck.
Rulla bitarna till bollar, mer mjöl om det behövs. Lägg dom fint på ditt bakbord och släng en handduk över. Jäs 30 minuter till.
Efter 30 min, ta fram din bästa smalaste stekpanna, helst gjutjärn ska det va. Sätt dina färdigjästa bollar på en tallrik bredvid bakbordet
Lägg en boll på bakbordet och mjöla en kavel och kavla ut så runt du bara kan. Helst ska du ha en ”kruskavel” men vem fan har det. Jag körde en vanlig. Hittade en skål med typ samma mönster som kruskaveln som jag pillade på dom utkavlade bröden med men pallade bara hålla på med typ 3 och inte fan blev dom godare för det.
Sätt din panna torr på maxvärme och släng i ditt tunna bröd när den är varm.
Stek 20-30 sekunder per sida av brödet, lägg i en kökshandduk och stäng till
Gör samma med varje bröd. Jag kavlade nästa bröd medan jag stekte men på 40 sek hinner man inte riktigt kavla tillräckligt, tog därför av pannan från värmen mellan bröden och så på igen när nästa var redo
Sen blir det gott! Ät helst varmt! Släng på smör, ost och skinka och kanske en gurkbit eller varför inte lite paprika! MIAM!