Hemma hos oss är det en tradition att göra egen besk som julsnaps. Krydda 70 cl Brännvin Special med några kvistar malört och låt det stå i en flaska i 3-4 dagar.
Nov. 16, 2022
70 cl brännvin special
4 kvistar öländsk malört
1 tsk svensk honung
Plocka malörten när den knoppat (precis innan blommning) och har gula blomknoppar likt runda små gula pepparkorn fyllda med pollen. Det är det gula pollenet som ger färgen åt snapsen. Detta pollen blåser sedan bort så det gäller att plocka blommorna innan. Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Jag brukar använda öländsk malört men det går nog bra med vilken malört som helst.
Stoppa i 4-5 kvistar torkad malört i flaskan och låt den stå i några dagar. Vänd gärna på flaskan nån gång och låt den stå i ett fönster där det blir lite varmare.
Efter 3-4 dagar filtreras drycken med melittafilter så all malört försvinner. Filtrera gärna två gånger. Jag brukar sen smaksätta med en tesked svensk honung.