Över 60 minuter

Valnöt- och hasselnötsbröd på surdeg

Detta recept baseras på Martin Johanssons recept på valnötsbröd i receptboken ”surdegsbröd”. Jag brukar göra 1,5 sats. Det är lagom till 2 långpannor brytbröd, eller 1 panna brytbröd och 3 mindre limpor. Så gjorde jag idag. Nedan är recept för 1 sats- lagom för 3 lite större limpor. Jag brukar också byta ut ca 1/3 av vetemjölet mot manitoba cream. Vanligt mjöl eller vetemjöl special går bra båda två.

Märta Martin-Åkesson

Jan. 26, 2022

Ingredienser

Dag 1, kväll- 100 g (1dl) rågsurdegsgrund

Dag 1, kväll - 300 g (3 dl) ljummet vatten

Dag 1, kväll - 180 g (3 dl) rågmjöl

Dag 2, morgon - surdegen från gårdagen

Dag 2, morgon - 500 g (5 dl) kallt vatten

Dag 2, morgon - 350 g (6 dl) rågsikt

Dag 2, morgon - 550 g (9 dl) vetemjöl

Dag 2, morgon - 20 g (1 msk) salt

Dag 2, morgon - 250 g valnötter

Dag 2, morgon - 150 g hasselnötter

Gör så här

Dag 1, kväll - Blanda ingredienserna för dag i samma bunke du sedan ska baka brödet i. Täck med plast eller annat som håller tätt. Låt stå över natten, gärna runt 22-24 grader.

Dag 2, morgon - blanda alla ingredienser utom salt och nötter och blanda på låg hastighet i 5 minuter i degblandare. Eller ca 10 min för hand. Degen är rätt lös och ska inte bli helt slät.

Dag 2, morgon - rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Tillsätt nötter och salt till degen och blanda ytterligare 3 minuter på låg hastighet- eller ca 6 minuter för hand. Täck bunken igen och jäs till dubbelstorlek. Ca 3-5 timmar- eller till daen efter i kylen.

Dag 2, em - stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i tre delar. Rundriv eller vik brödet några gånger så det får en spänd yta. Lägg att jäsa i mjölad jäskorg med skarven nedåt. Lägg lver en handduk och låt jäsa 1-1,5 h. Har du ingen jäskorg går det bra med en mjölad kökshandduk i ett durkslag. Eller direkt på bakplåtspapper.

Dag 2 em- sätt ugnen på 275 grader i tid och placera 2 plåtar i ugnen. 1 för brödet och 1 längst ner. Lägg över brödet på den varma plåten, gör några snitt i brödet och sätt i in mitten av ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten- för ett godare skorpa. Sänk genast ugnen till 250 grader. Efter 15 min, släpp ut lite ånga ur ugnen och sänk till 200 grader. Släpp ut ånga var 5e minut och grädda tills brödet är 98 grader varmt och skorpan är hård och fin, ca 35-40 min totalt. Låt svalna på galler.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.