God, enkel, klassisk soppa. Serveras med fördel med bröd. Hör ett valnöt- och hasselnötsbröd på surdeg
Jan. 26, 2022
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
600 g grönkål
1 l vatten
2 buljongtärningar. grönsak eller kyckling
2 msk mjöl
2 dl grädde
1-2 tsk muskot
Salt och peppar
4 ägg
Hacka lök, pressa vitlök och stek mjukt tillsammans med en rejäl skvätt matolja i en stor kastrull. Krydda med muskot.
Skölj och ansa grönkålen genom att dra, klippa eller skära bort bladen från stjälken. Den behöver inte hackas. Ha i den i löken och stek till den mjuknat och sjunkit ihop. Ibland behöver man hälla i lite i taget för att det ska få plats, det kan också behövas mer olja.
Vispa ut mjölet i 2 dl av vattnet och häll i det tillsammans med resten av vattnet och buljongtärningarna. Koka upp och låt koka i ca 20 minuter
Koka äggen enligt preferens. Gott om de inte är rinniga eftersom det då rinner ut i soppan. Men det är ju olika vad man gillar.
Häll i grädden, koka upp och mixa soppan med en stavmixer. Du väljer själv hur slät du vill ha den. Smaka av med salt och peppar. Dela äggen i halvor, eller hacka dem. Servera tillsammans med soppan.