Ett gammalt recept som hängt med bland familjens favoriter länge. En enkel och god festrätt.
Dec. 15, 2022
600 g fläskfile
Salt och svartpeppar
Smör till bryning
5 - 6 st tomater
200 g tärnad rökt skinka
150 g färska skivade champirjoner
2 dl grädde
2 msk grovkornig senap, gärna av skänsk typ
1 - 2 krm vitlökspulver
1 - 1.5 dl riven ost
900 g mjölig potatis
Putsa filén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra och bryn båda sidor i en stekpanna. Bryn sedan champinjonerna och täck. fläskfilén med dem.
Skala och koka potatis.
Skiva tomaterna. Täck botten och sidor i en smord ugnssäker form med tomatskivorna. Lägg pá fläskfilén och svampen.
Hetta upp stekpannan och vispa ur skyn med senap, vitlök och grädde, smaka av med salt och peppar. Tillsätt skinktärningarna.
Häll såsen over champinjoner och fläskfiléskivor. Strö över ost och gratinera i 225° ugn i ca 15-20 min eller tills ytan blir gyllengul och bubblande.
Till den här aromatiska gratängen serverar vi pressad potatis och en frisk sallad.