Ca 45 minuter

Cannelloni med Gruyèresås

Cannelloni fyllda med en mustig köttfärssås och toppade med en krämig bechamelsås med massor av Gruyere.. ja, du fattar. Jättegott! Ganska så pilligt med cannellonirören så vill du testa detta recept och göra det lite lättare för dig själv gör då istället en öppen lasagne eller samma rätt med stor pasta. 😉

Sophie ”Fia” Vildahl

Dec. 29, 2024

Ingredienser

12 cannelloni

1 gul lök

700 g blandfärs eller nötfärs

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

400 g finkrossade tomater, gärna mutti

1 tsk timjan, torkad

2 tsk oregano, torkad

1 msk kycklingfond

1 tsk socker

Någon skvätt vin eller vinäger vid behov

Salt, svartpeppar (gärna kvarn) och en nypa chili flakes

Gruyere bechamelsås

30 g smör

2 msk vetemjöl

2.5 dl vispgrädde, tex floras 24%

1 dl vatten (skölj gärna ur gräddförpackningen)

1 - 1.5 dl mjölk

50 g finriven gruyere

Salt, svartpeppar & riven muskot

Till servering

Färsk basilika

Olivolja

Svartpeppar

Sallad

Gör så här

Finhacka lök, steka snabbt i smör och lägg sedan till färsen tills den är genomstekt.

Riv över vitlök och ha i tomatpurén, låt fräsa ihop några minuter.

Lägg till övriga ingredienser till köttfärssåsen. Låt småputtra 10-15 min

Koka cannelloni 8-10 min (provkoka en och se så att du gillar konsistensen) eller koka annan pasta enligt instruktion.

Stek smör i kastrull, vispa ner mjöl snabbt och sedan grädde på medel temp.

Ha i vatten (skölj gärna ur förpackningen) och vispa runt. Låt koka ihop lite och lägg sedan till mjölken. Vispa ofta. Ha till slut i osten och smaka av med salt, peppar och lite muskot. Späd ev med mer mjölk till önskad konsistens. Den ska ändå vara ganska tjock 😉

Nu till den pilliga delen: låt pastan rinna av, ta upp den kokade pastan och dela varje rör i tre delar. Ha lite gruyeresås i botten av en tallrik och ställ sedan ut en liten cannelloni åt gången. Fyll med färs. Vi lade upp 5-6 st per tallrik. Toppa sedan med mer sås, peppar, några stänk olivolja och basilikablad.

Gör du rätten med tex färska lasagneplattor eller större pasta toppa dem istället med färs och häll sedan över ostsåsen lite slarvigt + avsluta med basilika och peppar som med rören.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.