Cannelloni fyllda med en mustig köttfärssås och toppade med en krämig bechamelsås med massor av Gruyere.. ja, du fattar. Jättegott! Ganska så pilligt med cannellonirören så vill du testa detta recept och göra det lite lättare för dig själv gör då istället en öppen lasagne eller samma rätt med stor pasta. 😉
Dec. 29, 2024
12 cannelloni
1 gul lök
700 g blandfärs eller nötfärs
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g finkrossade tomater, gärna mutti
1 tsk timjan, torkad
2 tsk oregano, torkad
1 msk kycklingfond
1 tsk socker
Någon skvätt vin eller vinäger vid behov
Salt, svartpeppar (gärna kvarn) och en nypa chili flakes
30 g smör
2 msk vetemjöl
2.5 dl vispgrädde, tex floras 24%
1 dl vatten (skölj gärna ur gräddförpackningen)
1 - 1.5 dl mjölk
50 g finriven gruyere
Salt, svartpeppar & riven muskot
Färsk basilika
Olivolja
Svartpeppar
Sallad
Finhacka lök, steka snabbt i smör och lägg sedan till färsen tills den är genomstekt.
Riv över vitlök och ha i tomatpurén, låt fräsa ihop några minuter.
Lägg till övriga ingredienser till köttfärssåsen. Låt småputtra 10-15 min
Koka cannelloni 8-10 min (provkoka en och se så att du gillar konsistensen) eller koka annan pasta enligt instruktion.
Stek smör i kastrull, vispa ner mjöl snabbt och sedan grädde på medel temp.
Ha i vatten (skölj gärna ur förpackningen) och vispa runt. Låt koka ihop lite och lägg sedan till mjölken. Vispa ofta. Ha till slut i osten och smaka av med salt, peppar och lite muskot. Späd ev med mer mjölk till önskad konsistens. Den ska ändå vara ganska tjock 😉
Nu till den pilliga delen: låt pastan rinna av, ta upp den kokade pastan och dela varje rör i tre delar. Ha lite gruyeresås i botten av en tallrik och ställ sedan ut en liten cannelloni åt gången. Fyll med färs. Vi lade upp 5-6 st per tallrik. Toppa sedan med mer sås, peppar, några stänk olivolja och basilikablad.
Gör du rätten med tex färska lasagneplattor eller större pasta toppa dem istället med färs och häll sedan över ostsåsen lite slarvigt + avsluta med basilika och peppar som med rören.