En chokladmördeg fylld med karamelliserad banan, mörk och toppad med vispad grädde! 🫶✨ Hyfsat enkel för att vara denna typ av dessert så kan verkligen rekommendera dig att prova! 🤩 Ca 6 st
Original recept från www.instagram.com
Jan. 7, 2025
60 g kallt smör
30 g florsocker (0,5 dl)
90 g vetemjöl (1,5 dl)
20 g kakao (0,5 dl)
1 st äggvita
3 st bananer
0.75 dl brun farin strö (alt. rörsocker)
0.4 dl vatten
30 g smör
85 g mörk choklad
0.25 dl grädde
Nypa salt
1.5 dl grädde (till topping)
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser och låt vila i kylen i 30 min.
Kavla degen mellan två bakplåtspapper och klä tartlettformarna (mina är på 8 cm i diameter). Ställ in i frysen i 15 min. Sätt ugnen på 160° varmluft. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna helt.
Skiva upp banan.
Häll i socker och vatten i en stekpanna. Låt puttra lite till en karamell. Tillsätt smör och banan och låt sjuda lite. Dra av från värmen och låt svalna.
Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Koka upp grädde och häll sedan över chokladen. Tillsätt saltet och rör ihop. Låt svalna.
Fyll tartlettskalen med banan och häll sedan över ganach. Låt sätta sig lite medan du vispar upp grädde till topping. Vispa lite grädden lite för lätt och fyll i en spritspåse. Spritsa ut och toppa med riven choklad.