Den klassiska makaronipuddingen fick en liten uppdatering (och mer smak) tack vare både vitlök & soltorkade tomater samt basilika utöver de vanliga ingredienserna som skinka, ägg och mjölk. En halv förpackning keso som jag hade i kylen åkte också i och rekommenderas. 👍🏻
Dec. 28, 2024
5 dl okokta makaroner
10 cm purjolök eller en liten gul lök
400 g skinka, kassler, korv
5 - 6 st soltorkade tomater i olja
Torkad basilika (valfritt)
2 dl riven ost, typ gratängost, mozzarella eller efter tycke
0.5 dl riven parmesan eller grana padano
Äggstanning:
4 st ägg
5 dl mjölk
125 g keso
3 krm salt
1 krm svart- eller vitpeppar
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 tsk sambal oelek
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Skala, skölj och hacka lök.
Tärna kött eller hacka soltorkade tomater.
Ta fram en mellanstor ugnsform.
Koka makaronerna enligt paketet, ta dem någon minut tidigare så de blir lite Al dente.
Vispa under tiden samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, mjölk, keso, salt och peppar, pressa i vitlök).
Häll av makaronerna i ett durkslag när de kokat klart.
Häll upp dem i formen.
Blanda i hackad lök, riven ost, kött & soltorkade tomater.
Häll på äggstanningen.
Krydda med lite basilika och strö sedan över ost.
Grädda makaronilådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
Låta svalna några minuter och servera sedan gärna med en god sallad.