God och krämig majonnäs. Busenkelt och supergott! Går att förvara i kylskåp några dagar. 💡Tips! Om majonnäsen skulle skära sig kan man testa att lägga till en skvätt vatten under omrörning. Majonnäsen kan bli hård i kylskåpet, då den är gjord av smör och inte olja. Ställ fram den i rumstemperatur en stund, så mjuknar den. Obs! När majonnäs blir vattnig, är det ofta att man tillsatt fettet för snabbt. Ha inte bråttom med smöret! Särskilt i början. Se till att det blir en tunn stråle och mixa ordentligt, innan man tillsätter mer, lite, lite i taget. Mot slutet kan man öka takten lite, men början är kritisk Ett annat hett tips är att låta smöret vila lite, så det inte är alldeles kokhett, och att ta fram äggulan så den blir rumstempererad (stora temperaturskillnader kan också påverka negativt).
Dec. 28, 2024
150 g saltat smör (laktosfritt eller vanligt)
1 st äggula
0.5 msk citronjuice
0.5 krm mald svartpeppar (valfritt)
0.5 msk osötad dijonsenap (valfritt)
Smält smöret och låt det svalna en liten stund.
Blanda ihop äggula, senap och svartpeppar med stavmixer i en glasburk/behållare. Se till att glasburken är ungefär lika bred som stavmixern.
Tillsätt smöret i en tunn stråle medan du mixar. Se till att börja försiktigt så att majonnäsen inte skär sig.
Blanda i citronjuice. Klart!