Spröda mördegskakor med saffran fyllda med en mjuk mjölkchokladfudge. Vackra och naggande goda julkakor.
Original recept från brinkenbakar.se
Dec. 24, 2024
200 g smör, rumstempererat
90 g rörsocker (eller strösocker) (1 dl)
1 g saffran
240 g vetemjöl (4dl)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g sötad kondenserad mjölk
100 g valfri choklad
1 msk smör
1 nypa flingsalt
Rör smör, socker och saffran ljust och fluffigt med en elvisp eller i en köksmaskin med vinge eller visp.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner det i degen och jobba snabbt ihop till en jämn deg. Dela degen i 24 delar, det är dryg 20 g per kaka. Rulla dem till bollar och lägg en i varje hål i minimuffinsformen. Tryck ett hål med änden på en slev eller nåt som är format så. Doppa i mjöl mellan varven om det fastnar. Sätt in plåten i kylen i en timme eller i frysen i 15 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- och undervärme.) Grädda kakorna i 18-20 minuter. Ta ut dem och gör groparna igen, snurra gärna så att de blir ganska vida.
Lägg sötad kondenserad mjölk, choklad, en klick smör och en nypa flingsalt i en kastrull och smält samman på låg värme. Det ska inte koka utan bara smälta samman.
Häll sen upp på en liten tillbringare, en spritspåse eller en knäcktratt och fyll groparna i kakorna. Strö över flingsalt och låt fudgen sätta sig och stelna innan du tar loss kakorna från plåten.