Julens godaste vörtlimpa. Jag har bakat en ljuvligt god, klassisk vörtlimpa och jag rekommenderar er verkligen att baka detta bröd. Det är underbart gott! Degen har jag gjort i min Ankarsrum assistent som knådar degen smidigt och bakningen blir så mycket enklare i den. Tips! Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Då blir brödet högt, luftigt och saftigt. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂
Original recept från lindasbakskola.se
Dec. 23, 2024
50 jäst
33 mörk lättöl eller porter
33 julmust
100 smör, rumsvarmt
1 mald nejlika
1 mald pomerans
1 mald kardemumma
2 salt
1 mörk sirap
5 vetemjöl
11–12 dl rågsikt
1–2 dl russin (kan uteslutas)
Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.
Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.
Kör assistenten i ca 5 minuter.
Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.
Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min. Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.