Fläsk och äpple är en given kombination och den här vita glöggen med smak av kanel och pomerans fungerade verkligen superbra ihop. Till skillnad från många recept jag ofta ser med revbensspjäll så är den här en mustig gryta med fruktiga, varma toner, asiatiska kryddor och lite hetta såklart. Och som alla grytor, blir den bara godare av att få stå och vila några dagar.
Original recept från www.instagram.com
Dec. 22, 2024
900 g tjocka revbensspjäll
1 st stor gul lök
2 st stjärnanis
2 st nejlikor
1 tsk korianderfrö, rostad och mortlad/malen
2 st torkad hel chili
1 msk gochujang
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk riven ingefära
Färsk chili (efter smak)
2 msk kinesisk soja
2 msk mirin
1 msk ume su (alt. chiankiang vinäger)
1 msk socker eller palmsocker
Salt
3 dl vit glögg med äppelsmak
1 - 2 dl vatten (ska täcka köttet)
1 tsk msg (valfritt men för extra smakdjup)
Färsk koriander
Broccoli eller annan valfri grönsak
Servera gärna med strimlad pickad chili
Förbered spjällen genom att ta bort hinnan och skära revbensspjällen i mindre bitar. Bryn dem i en het panna tills de fått fin färg. Ställ åt sidan.
Fräs vitlök, lök, korianderfrö, ingefära, stjärnanis, torkad chili och nejlikor tills det doftar aromatiskt. Tillsätt gochujang.
Bygg såsen genom att tillsätta kinesisk soja, Ume su/chiankiang vinäger, mirin, vatten och vit glögg. Rör ner socker, palmsocker och salt. Justera smaken med MSG och chili efter smak.
Lägg tillbaka revbensspjällen i grytan och täck dem med såsen. Sänk värmen, lägg på lock och låt sjuda i ca 2 timmar eller tills köttet är mört och nästan faller av benen. Vänd spjällen några gånger under tillagningen.
Plocka ut köttet och reducera såsen. Red med lite maizenamjöl och vatten om den är för tunn. Smaka av såsen med mer Ume su, socker eller soja om det behövs.
Lägg tillbaks köttet (ej benen) och låt vila en stund i grytan.
Servera med valfria grönsaker (tex broccoli) samt nykokt jasminris. Toppa med färsk koriander.