Idag har jag och min man gjort julkorv på vildsvin och fläsk, ska bli roligt och bjuda på till jul! 😍🎅🏻
Original recept från www.instagram.com
Dec. 22, 2024
1 kg fläskfärs
500 g vildsvinsfärs
500 g kokt kall potatis
1 msk salt
1 tsk nymald vitpeppar
1 tsk finkrossad kryddpeppar
0.5 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
1 msk potatismjöl
5 dl kall grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning)
5 dl mjölk
5 st m fjälster av får eller svin (vi använde får)
5 l vatten
3 dl salt
2 msk strösocker
3 l vatten
2 st gula lökar
3 st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
5 st hela nejlikor
Kör den kalla potatisen i en matberedare till ett slätt mos.
Blanda färsen med kryddor, den mosade potatisen och potatismjöl. Rör ner buljongen och mjölk, blanda väl.
Prova kryddningen genom att koka en stor klick färs i vatten.
Stoppa smeten i väl rengjorda fjälster (skölj fjälstren med rinnande vatten). Stoppa mycket löst, fjälstren ska endast vara halvfyllda, annars spricker korven vid kokningen.
Knyt i lagom långa korvar med bomullssnöre (15-20 cm). Stick små hål i skinnet så att luften går ur. Dela i lagom långa längder för kokningen.
Saltlake: Rör samman vatten, salt och socker. Lägg korvarna i saltlaken. Låt dem ligga kallt ett dygn.
Kokvatten: Koka upp vatten, skalad skivad lök och kryddor. Koka korven i omgångar på svag värme 20-25 minuter eller tills innertemperaturen är 72°C.
Servera.