Vörtbröd, med eller utan russin, vilket team tillhör du? I vår familj är det ingen som vill ha russin så jag kör utan. Det här receptet räcker till två små limpor vörtbröd.
Dec. 22, 2024
1 st påse vörtmix
5 dl vatten
20 g havssalt
1 dl mörk brödsirap
1 tsk malen pomerans
150 g bubblande och aktiv surdeg
650 g ekologisk rågsikt
150 g finmlalet emmermjöl
50.5 g mjukt smör eller dl rapsolja
Brödglans
1 tsk potatismjöl
2 tsk vatten + 1 dl kokande vatten
Värm vatten i en kastrull tills det blir ljummet. Vispa ner vört, surdeg, salt och sirap. Lägg rågsikt i en skål och blanda ner vätskan. Tillsätt sedan resten av mjölet. Bred det mjuka smöret över degen eller om du använder olja, häll den över degen. Låt degen sedan vila i en timme utan att knåda in smöret/oljan. Sedan är det dags att knåda in smöret/oljan.
Vik sedan degen 3-4 tillfällen med 20 minuters mellanrum. Lägg handdukar i två brödkorgar, mjöla dem lätt och dela degen i två bitar och forma till limpor och lägg i formarna. Låt brödet jäsa i en halvtimme och ställ sedan formarna i plastlådor i kylen och låt stå över natten.
Dag 2: Värm ugnen 230 grader med en pizzastål/sten. Mjöla ovansidan av bröden och stjälp sedan upp bröden på en bakspade. För att hindra att bröden spricker upp i ugnen gör hål med en ätpinne i bröden.
Grädda först i 25 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 10 minuter.