Enkel och barnvänlig gratäng på helgskinkan som blev över (eller som du troligtvis kan fynda nu i mellandagarna) hittar du här. Så som jag minns att min mamma gjorde den ♥️
Dec. 26, 2024
400 g rimmad skinka (kassler funkar med)
0.5 dl sherry eller vitt vin
Malen vitpeppar
2 dl vispgrädde
1 tsk dragon
2 msk chilisås
2.5 dl krossade tomater
1.5 dl riven ost
Till servering:
Ris eller pressad potatis
Värm ugnen till 225°. Skär skinkan i tunna skivor. Har du maskin är det snyggt att skiva med den och rulla ihop dem 👍🏻
Lägg skiljen i en smord ugnssäker form. Häll över sherryn/vinet. Låt dra 30 minuter och krydda sedan med peppar. Förbered under tiden det du tänkt servera till.
Vispa grädden och smaksätt den med chilisås, dragon och krossade tomater. Bred grädden över kasslern, toppa med lite riven ost och ställ in formen i nedre delen av ugnen. Tillaga ca 15 minuter.
Servera genast med tillbehör, t ex ris och ärter.