1 kg laxfilé, utan skinn
2 tsk salt
2 st ägg
2 krm nymalen svartpeppar
6 dl grädde
2 msk hackad dill
1 msk pressad citron
Förvärm ugnen till 110°C.
Om du använder fryst lax: Låt laxen tina tills den är delvis tinad. Skär den sedan i kuber ungefär 2 cm stora. Har du färsk lax: Skär den i kuber, cirka 2 cm stora.
Använd en matberedare för att mixa laxkuberna tillsammans med saltet tills det bildar en fast blandning.
Tillsätt ägg, pressad citron och peppar, och fortsätt mixa tills blandningen får en fast konsistens.
Häll den mixade laxen i en stor skål. Blanda i grädden och dillen i laxblandningen.
Fukta och klä en rektangulär brödform med plastfilm. Formen bör vara ungefär 1 1/2 liter (för 15 portioner). Placera laxblandningen i formen och jämna till den väl.
Placera formen i en större ugnssäker form med höga kanter och häll i vatten, ungefär 3 cm högt, runt den yttre formen för att skapa ett vattenbad.
Placera formen i ugnens mitt och baka i cirka 2,5 timmar eller tills patén har en innertemperatur på 60˚C.
Vid servering: Skiva upp din laxpaté. Servera laxpatén varm eller kall, och servera den med citronklyftor och garnera patén med dillkvistar. Du kan även toppa patén med små klickar majonnäs och sedan toppa med lite god löjrom eller liknande.