Hemligheten bakom så där riktigt saftiga lussekatter eller bullar för den delen är MAJONÄS 😁 Den här saffrans degen kan ni använda oavsett om ni bakar lussekatter, bullar, kransar eller längder. The choice is yours 🥂
Nov. 6, 2022
50 g jäst (för söta degar)
5 dl mjölk
50 g smör
2 dl majonnäs (hellmans)
1.5 g saffran
2 dl strösocker
15 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 st ägg (för att pensla med innan gräddning)
Pärlsocker (alt 80g russin)
Smält smöret i en kastrull och tillsätt den mjölken och saffran.
Värm upp vätskan till 38 grader och låt sedan stå och dra i 5min.
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt degvätskan i bunken och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt 11dl mjöl tillsammans med majonäsen & strösockret.
Arbeta nu degen i en hushållsassistent i ca 10min. Tillsätt mer mjöl under tiden tills du fått en smidig deg.
Efter 10min tillsätter du saltet och fortsätter att knåda degen i assistenten i ca 5min till. (Knådar ni för hand så kommer det ta längre tid men funkar så klart lika bra)
Täck degen med plastfolie och låt jäsa i 60min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig.
Baka ut degen till härliga lussekatter.
Lägg dom utbakade lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg över en duk och låt nu de utbakade bröden jäsa i ca 45min.
Pensla bröden med det uppvisade ägget och strössla över pärlsocker (alt garnera med russin)
Grädda lussekatterna i mitten av ugnen tills de fått en härlig färg eller tills innertemperaturen blivit 98 grader. (Ca 6-9min)