Piggvar som helgrillas till perfektion och serveras med en champagnesås. En perfekt och lyxig helgrätt.
Nov. 5, 2022
1 st piggvar (ca 1kg)
Neutral olja
Havssalt
3 dl fiskfond
3 dl champagne
1.5 dl grädde
1 st citron
2 st schalottenlökar
4 msk smör
1 st champion
Salt & peppar
Cayennepeppar
Rensa piggvaren klipp bort gälar och de yttre fenorna. Skölj fisken ordentligt och torka den sen så den blir ordentligt torr.
Smörj in fisken med oljan och salta rikligt med havssalt.
Grilla fisken i ett halster direkt över öppen eld. Vänd fisken många gånger så att ni får en jämn tillagning.
Skala och finhacka löken och skiva upp championen.
Svetta löken & championen i hälften av smöret tills löken är genomskinlig (den ska inte få färg) tillsätt hälften av champagnen och låt allt reducera ner till ca hälften.
Tillsätt fiskfonden och reducera mer allt igen till ungefär hälften.
Tillsätt grädden i en kastrull och reducera ner den till hälften.
Tillsätt den reducerade grädden i champagne reduktionen och koka upp.
Smaka av såsen med salt, peppar, cayennepeppar, några droppar citron.
Ansluta med att mixa ner det sista smöret i såsen och rör ner den sista champagnen.
Servera fisken med champagnesåsen och njut 🥂
Förslag på tillbehör Ris, kokt potatis, vaxbönor ja ta det ni helt enkelt gillar 😁