Leverpastejen är bredbar 🥰 Går bra att frysa in 👍
Dec. 20, 2024
700 g svin- eller nötlever
400 g färskt benfritt fläskkött av bog
2 st gula lökar
2 st äpplen
7 st ansjovisfiléer
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 krm ingefära
1.5 tsk stött mejram
1.5 dl vetemjöl
2 st ägg
2.5 dl mjölk
250 g smör
Sätt ugnen på 200 grader.
För att få en bredbar pastej ska ingredienserna och smeten hållas varma under tillagningen. Värmen ger pastejen en smidig konsistens, fett och vätska kryper inte ut vid gräddningen.
Skär lever och fläskkött i skivor. Koka upp vatten i en rymlig gryta. Dra den från värmen och lägg först i köttet, sedan levern, som ska tas upp först. Lägg på lock och låt stå 10 minuter. Skala under tiden lök och äpplen, skär klyftor och tag bort kärnhus.
Tag upp levern och mal den en gång genom köttkvarnen. Ställ skålen med den malda levern i hett vatten, t.ex. diskhon. Mal sedan fläskkött, lök, äpplen och ansjovis två gånger. Smält fettet och värm mjölken.
Blanda det malda med kryddorna och vetemjölet. Rör ner ett ägg i taget och späd med den heta mjölken, lite i sänder. Rör till sist ner smält hett fett. Stek ett prov och smaka av.
Häll den varma smeten i två smorda avlånga brödformar (1,2 l). Täck dem med aluminiumfolie. Koka i vattenbad i nedre delen av ugnen, ca 1 1/2 timme.