Caesarsallad med en twist! Här får ugnsrostad, kryddig sötpotatis och stekt grillost utgöra huvudingredienserna som blandas med romansallad, grönkål, gurka och tomater. Salladen serveras med egen gjord caesardressing, krutonger, rödlök och parmesan.
Original recept från www.ica.se av ICA Köket
Dec. 19, 2024
1 st riven vitlöksklyfta
1 st ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk färskpressad citronjuice (1/2 medelstor citron)
3 st hackade sardellfiléer (kapris som vegetariskt alternativ)
1 dl finriven parmesan
2 dl neutral rapsolja
Salt
Svartpeppar
4 skivor vitt bröd
2 msk olivolja
2 krm salt + ev lite vitlökspulver
500 g sötpotatis
1 msk olivolja
1 tsk chili flakes
0.5 tsk salt
200 g halloumi eller grillost
Olja (till stekning)
1 st romansallad
250 g körsbärstomater
100 g strimlad grönkål
Finriven parmesan (till servering)
0.5 gurka, i månar
0.5 rödlök, skivad
Caesardressing: Vispa eller mixa ihop vitlök, ägg, senap, citronjuice, sardellfiléer och parmesan. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt vispning och vispa ihop till en krämig dressing. Smaka av med salt och peppar.
Krutonger: Sätt ugnen på 225°C/ Aifryer 180 grader
Skär brödet i små bitar och blanda med olja och salt (+ vitlökspulver) i en bunke. Se till att de täcks ordentligt. Ugn: lägg ut på en bakpappersklädd och kör i mitten av ugnen 5–10 minuter eller tills de är gyllene. Aifryer: 5-7 min skaka runt 1-2 gånger.
Skala, kvarta och skär sötpotatisen i tärningar. Blanda med olja, chili flakes och salt på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter, rör om efter halva tiden.
Skär halloumin i bitar och stek i olja tills den är gyllene.
Skär romansalladen i bitar och skölj, låt rinna av ordentligt. Halvera tomaterna. Blanda romansallad, grönkål, gurka och tomater med hälften av dressingen. Blanda ner sötpotatis och halloumi. Toppa med krutonger och parmesan samt rödlök servera med resten av dressingen.