Birgitta Rasmussons recept på Napoleonhattar, riktigt söta små kakor. Lite pilligt, men roligt 🥰 Receptet finns i boken ”Sju Sorters Kakor”.
Dec. 19, 2024
4.5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g smör
1 st ägg
200 g mandelmassa
2 msk äggvita
Hushållsfärg röd eller grön
2 dl florsocker
Några droppar vatten (eller nypressad citronsaft, det gjorde jag och det ger en liten extra piff på kakan!
Blanda ihop vetemjöl och strösocker. Tärna ner smöret och mixa samman till smulor.
Tillsätt ägget och arbeta ihop snabbt till en smidig deg. Låt degen vila i kyl ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan och blanda ihop det med äggvita och lite hushållsfärg, jag använde blå och röd.
Kavla ut degen och stansa ut rundlar, 5-6 cm i diametern.
Rulla en liten kula av mandelmassan och lägg i mitten. Ta tre fingrar och för ihop kanterna mot mitten och tryck lätt ihop dem.
Grädda mitt i ugnen, ca 8-10 minuter. Låt svalna!
Rör ihop glasyren och lägg en klick i mitten på varje kaka.