En delikat smĂ„kaka đ„° Receptet kommer ur en Kakbokspocket frĂ„n Ă ret Runt, den heter Sveriges godaste smĂ„kakor. Receptet kommer ursprungligen frĂ„n ett hembageri. Den Ă€r lite pysslig att göra, men vĂ€l vĂ€rt besvĂ€ret. Rekommenderar att göra dubbel sats, dĂ„ kakan Ă€r suverĂ€nt god och har en strykande Ă„tgĂ„ng đ
Dec. 19, 2024
150 g smör
0.5 dl socker
1 st litet Àgg
4 dl vetemjöl
300 g mandelmassa
2 msk socker
1 st Àggvita
NÄgra droppar grön karamellfÀrg
30 st sötmandlar
1.5 msk socker
30 g smör eller margarin
0.75 msk vetemjöl
0.75 msk mjölk eller grÀdde
0.5 msk sirap
SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
Arbeta ihop ingredienserna till mördegen och lÄt den vila kallt.
Fyllningen: Riv mandelmassan och arbeta in socker och Àggvita till en slÀt massa och fÀrga den svagt grön.
Kavla ut mördegen till en fyrkantig kaka, ca 32 * 32 cm och dela den i 3 lika stora delar.
Klicka ut mandelmassan mitt pÄ mördegsbitarna och "rulla" in dem i mördegen. Om du som jag kavlar pÄ bakplÄtspapper, sÄ Àr det enkelt att göra det med hjÀlp av pappret.
Tryck till lÀtt och lÀgg rullen pÄ en plÄt med skarven nedÄt. Gör en fördjupning lÀngst med rullarna.
Tosca: SkÄlla och finhacka mandeln, blanda alla ingredienser i en liten kastrull och lÄt det sjuda upp, men inte koka, fördela toscasmeten i fördjupningen och grÀdda i nedre delen av ugnen i ca 15- 20 minuter, de skall ha lite fÀrg.
SkÀr lÀngderna i sneda bitar nÀr de svalnat nÄgot.