"Klassisk skolmatsrätt”, mosad potatis blandad med rimmad oxbringa. Blir väldigt god även gjord på burkkött nedrörd i mosad potatis med mycket smör. 🥰 💡Tips! Rätten kan även göras på överbliven julskinka. Prova! Tag då 400 gram och kör skinkan i matberedaren tills det blivit finstrimlat. Tillsätt skinkan i moset och blanda (se bild). Dåtida vagabonder var sjömän som tog med sig världens mattraditioner till Sverige. Från början kommer lapskojs (även kallad lobscouse) från England och innehåller där oftast kött och grönsaker.
Dec. 18, 2024
1 kg potatis
100 g smör
0.5 dl grädde
400 g rimmad oxbringa (eller konserverat kött, tex salta biten, skinka, corned beef, picknickbog, spam)
Lite salt (efter smak)
Lite vit eller svartpeppar (efter smak)
Lite riven muskot (efter smak)
Inlagda rödbetor
Skala och koka potatisen tills riktigt mjuk. Häll av spadet, men spara det.
Klicka i smöret och mosa potatisen till en mos med en stomp.
Tillsätt ca 1/2 dl grädde.
Tag rimmad oxbringa, hacka den grovt och rör ned i potatismosen.
Rör runt under svag värme till en jämn massa. Späd med potatisvatten om den är för tjock.
Krydda med salt, peppar, ev. lite muskot.
Servera med inlagda rödbetor.