En ljuvlig god mjuk kaka med mycket saffranssmak. Perfekt till adventsfika, eller som buffe på dessertbordet. Räcker till många, skär i önskade bitar. Bakas i långpanna, eller liknande form.
Nov. 4, 2022
1 st pkt saffran (0,5g).
150 g smält smör
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1.5 dl mjölk
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1.5 tsk vaniljsocker
Glasyr:
200g smält smör
2 dl strösocker
2 st äggulor
2 tsk vaniljsocker.
Ca 2-3 dl riven kokos att toppa kakan med
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst med elvisp.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran rör om och ställ sedan åt sidan.
Rör i övriga ingredienser i smeten och tillsätt de smälta smöret. Rör om till en jämn smet.
Lägg bakplåtspapper i botten av formen, smörj kanten. Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen i ca 15-20 min.
Medans kakan gräddas kan du göra glasyren. Smält smör i en kastrull, tillsätt socker och vaniljsocker rör om hela tiden. När smöret smält tillsätt äggulorna och låt glasyren sjuda i ca 20 min. Häll glasyren över kakan och toppa rikligt med kokos.
Fika och njut av en riktigt god kaka med mycket saffranssmak och perfekt till första advent. Denna kaka går utmärkt att förvara i frysen.