Man kan byta ut äppelmoset mot t.ex. blåbärssylt eller hallonsylt. Kom bara ihåg då att när man gör sådana halvöppna bullar, så behöver man baka dem i formar för att sylten inte ska rinna ut. 💡Tips! Olika typer av fyllningar, se nedan. Vaniljfyllning: 100 g smör 40 g socker 10 g florsocker 2 g salt ev lite vaniljsocker Mandelmassafyllning: 100 g smör 100 g mandelmassa 0.5 dl strösocker 1 msk vaniljsocker Kardemummafyllning: 100 g smör, rumstempererat 1 1/2 tsk kardemumma 1 dl Dansukker Strösocker 1 tsk Dansukker Vaniljsocker Rabarberfyllning: 200 g rabarber 2 msk Dansukker Strösocker 2 msk vatten
Dec. 17, 2024
50 g jäst
2 dl mjölk
0.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
6 - 7 dl kunsörnen extra fint mjöl ca 400 g
150 g smör eller margarin
Äppelmos
1 st ägg
Pärlsocker
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med den kalla mjölken. Tillsätt socker och salt.
Tillsätt mjölet (spar ½ dl till utbakning) tillsammans med smöret i små kuber.
Arbeta degen smidig och blank. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka (ca 50x20 cm).
Sporra ut fyrkanter, ca 10x10 cm stora och fördela äppelmos mitt på varje fyrkant. Vik in varje hörn till mitten av fyrkanten och tryck till ordentligt så att de håller ihop.
Lägg bullarna i pappersformar på plåt och låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Värm ugnen till 225°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.