En lättlagad fisk & skaldjursgryta med saffran. Gör mindre portioner och servera som förrätt, med ett gott rostat surdegsbröd.
Nov. 2, 2022
400 g torskfilé
300 g laxfile
0.5 st purjolök
1 st gul lök
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1.5 tsk tomatpuré
1.5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2.5 dl torrt vitt vin
1.5 st fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl créme fraîche
2 dl vatten
1 pkt saffran
300 g räkor med skal
450 g musslor med skal
Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken i några minuter tills den blivit glansig.
Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan & basilika. Låt det fräsa med en kort stund.
Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter.
Rör ner grädde, créme fraîche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Skala räkorna. Tillsätt dem och musslorna. Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.
Tips! Vitlöksmajonnäsen kan du lätt göra genom att smaksätta 2 dl vanlig majonnäs med 3-4 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk tomatpuré, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och lite cayennepeppar.