Lucia imorgon, och även saffranets dag, varför inte fira och fika på den här godingen… En riktigt god kladdkaka smaksatt med saffran, toppad med maräng som jag sen vänder ner hallon i!🌟 Inte alls så dumt kan jag säga…🫢💛💛
Original recept från www.instagram.com
Dec. 14, 2024
100 g smör
145 g strösocker (drygt 1,5 dl)
0.5 g saffran
2 st små ägg
120 g vetemjöl (2 dl)
1 nypa salt
55 g äggvita (1,5 äggvita eller 2 små vitor)
70 g strösocker (0,75 dl)
100 g frysta hallon (tina inte!)
Sätt ugnen på 175° varmluft (190° vanlig ugn).
Smält smör i en kastrull och dra av från värmen. Rör ner saffran och strösocker. Tillsätt sedan ägg och tillsist de torra ingredienserna.
Klä en form på ca 18 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och smörj och bröa kanterna med ströbröd. Häll över smeten och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Den ska vara kladdig men ändå ha satt sig lite.
När kladdkakan är färdiggräddad, börja med marängen. Vispa äggvitor till ett vitt skum, tillsätt sedan socker lite i taget till en blank fast maräng.
Smula sönder hallonen till mindre bitar och vänd försiktigt ner i marängen. Bred ut över kakan och grädda mitt i ugnen i ca 18-20 min. Låt svalna helt innan du tar ut kakan ur formen.