6 dl vatten
300 g jasminris
0.5 tsk salt
1 st lime
760 g kikärtor (2 paket)
1 dl asiatisk woksås
1 msk honung
0.5 dl japansk sojasås
2 msk sesamfrön
2 st tomat
2 st avokado
1 kruka koriander
1 st röd chili
2 st salladslök
1 msk asiatisk dressing
0.5 dl majonnäs
300 g kålmix
Koka upp en medelstor kastrull med vatten. Rör i ris och salt, sänk till låg värme och koka under lock i 12 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt.
Riv en generös nypa limezest och skär lime i klyftor. Skölj kikärtor. Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs kikärtor i 5 min, tills de har fått lite färg. Sänk till låg värme. Tillsätt en nypa limezest, asiatisk woksås, honung, sojasås och sesamfrön. Stek i 1-2 min tills såsen har tjocknat något.
Tärna tomat i 1 cm stora bitar. Halvera avokado, kärna ur och gröp ur fruktköttet med en sked. Skär det i tunna skivor. Grovhacka koriander. Halvera, kärna ur och finhacka chili. Finhacka salladslök.
Asiatisk dressing: Blanda rivet skal från 1st lime med ca 0,5 finhackad chili, en skvätt soya och sesamolja (tillsätt en liten skvätt mirin + fisksås om du hade det hemma, annars skippa det). Blanda runt och smaka av. Tillsätt sedan majonäsen och rör tills det blivit en jämn dressing.
Blanda asiatisk dressing, majonnäs och en skvätt vatten i en skål. Blanda kålmix, en skvätt olivolja, en skvätt limejuice, salt och peppar i en ny skål.
Rör i salladslök med det färdiglagade riset. Tillsätt koriander till kikärtorna och blanda väl.
Lägg upp ris i skålar. Placera stekta kikärtor, tomat, kålmix och avokado i var sin hörna av skålen. Toppa med asiatisk majonnäs och chili. Servera med limeklyftor vid sidan av.