En vietnamese-style köttfärs Bowl med vitlöksris, mango, mynta och koriander.
Jan. 16, 2022
1 st röd chili
1 st lime
80 g ingefära
2 msk olivolja
3 tsk socker
0.5 dl japansk sojasås
500 g nötfärs
0.5 kruka mynta
0.5 kruka koriander
3 st morot
1 st gurka
1 st mango
4 st vitlöksklyftor
Smör
300 g basmatiris
6 dl vatten
0.5 tsk salt
Finhacka vitlök. Hetta upp lite smör och en skvätt olivolja i en kastrull på medelhög värme. Fräs hälften av vitlöken i 1-2 min. Tillsätt vatten och koka upp. Tillsätt ris och salt. Sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.
Finhacka chili. Dela lime i klyftor. Skala och riv ingefära.
Blanda chili, olivolja ingefära, resterande vitlök, socker, sojasås och limejuice till en marinad.
Hetta upp en skvätt olivolja en stekpanna på medelvärme. Bryn nötfärs i 1-2 min. Tillsätt marinad och sjud i 8-10 min.
Plocka myntabladen, kasta stjälken. Finhacka myntabladen och koriander. Skala och riv morot. Skiva gurka tunt. Skala och skär mango på längden ca 1 cm från mitten så undgår du kärnan, och tärna sen mango i 1 cm stora bitar.
Fördela riset mellan era skålar. Placera morot, gurka, mango, mynta och koriander i var sitt hörn. Lägg upp köttfärs i mitten. Ringla över lite olivolja och krydda med en nypa salt* och peppar.