Casarecce med ricottasås, zucchini, champinjoner och tomat. En enkel vegetarisk pastarätt.
Jan. 16, 2022
1 st zucchini
400 g champinjoner
3 st tomat
1 kruka gräslök
2 st vitlöksklyftor
500 g casarecce (pastasort)
1 st grönsaksbuljong
250 g ricotta
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
2 msk smör
40 g riven parmesan
2 tsk medelhavs örtmix
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Tärna zucchini i 2 cm stora bitar. Skiva svamp tunt. Grovhacka tomat. Finhacka gräslök. Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme. Fräs svamp i 2-3 min.
Sänk till medelvärme. Tillsätt zucchini och krydda med salt och peppar. Stek under omrörning tills gyllene och mjuk, 4-5 min. Lägg över i en skål.
Tillsätt pasta till det kokande vattnet. Koka i 3-4 min, eller tills ’al dente’. Spara lite pastavatten (ca 1 dl) innan du häller av resten. Lägg pasta tillbaka i kastrullen, tillsätt en skvätt olivolja och sätt på lock för att hålla värmen.
Hetta upp en skvätt olivolja i stekpannan med medelhög värme. Stek tomat, vitlök och medelhavs örtmix under omrörning tills tomaterna är mjuka, 2-4 min.
Sänk till låg värme. Rör i grönsaksbuljong, ricotta, crème fraiche, sparat pastavatten och hälften av gräslöken. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt zucchini, svamp och pasta till stekpannan och blanda väl. Rör i smör tills det har smält.
Lägg upp pasta i skålar. Strö över parmesan och resterande gräslök.