Ca 45 minuter

Poké Bowl

Poké Bowl med pickad rödlök serveras med ingefärs- och vitlöksris.

Jennifer Palmér

Jan. 16, 2022

Ingredienser

80 g ingfära

2 st vitlöksklyftor

Smör

300 g jasminris

6 dl vatten

0.5 tsk salt

400 g champinjoner

4 st morot

2 st rödlök

1 st lime

1 st gurka

0.5 dl vitvinsvinäger

6 msk vatten

2 dl asiatisk dressing

1 dl majonnäs

0.5 dl japansk sojasås

1 tsk chili flakes

4 st ägg

0.5 dl sesamfrön

1 kruka koriander

0.5 st röd chili

En skvätt fisksås

En skvätt japansk sojasås

En skvätt sesamolja

En skvätt mirin

Gör så här

Riv ingefära och vitlök. Hetta upp en generös klick smör och en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Fräs vitlök och ingefära i 1-2 min.

Tillsätt ris, vatten och salt och koka upp. Sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.

Kvarta svamp. Riv oskalad morot. Skiva lök runt. Riv limezest och dela lime i klyftor. Skär gurka i tunna halvmånar.

Blanda hälften av rödlöken, vitvinsvinäger, vatten, en nypa socker och salt i en skål. Rör om och ställ åt sidan.

Blanda asiatisk dressing: Blanda rivet skal från 1st lime med ca 0,5 finhackad chili, en skvätt soya och sesamolja (tillsätt en liten skvätt mirin + fisksås om du hade det hemma, annars skippa det). Blanda runt och smaka av. Tillsätt sedan majonäsen och rör tills det blivit en jämn dressing.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Fräs svamp, morot och resterande rödlök i 4-5 min.

Tillsätt sojasås, limezest, en nypa chili flakes och en skvätt limejuice. Krydda med en generös nypa peppar och låt koka i 1 min. Lägg över i en skål och täck över för att behålla värmen.

Hetta upp en klick smör i en stekpanna på medelhög värme. Knäck ägg i pannan och strö över en nypa sesamfrön. Stek i 3-4 min och krydda med en nypa salt och peppar.

Grovhacka koriander. Häll av lagen från rödlök.

Fördela vitlöks- och ingefärsris mellan era tallrikar. Toppa med sojafrästa grönsaker, gurka, picklad rödlök och stekt ägg. Ringla över dressing.

Garnera med koriander och resterande sesamfrön. Servera med limeklyftor.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.