Halloumibiffar med en asiatisk touch. En väldigt god vegetarisk rätt med viss hetta. Supertrevlig till både vardagsmaten och till finmiddagen.
Jan. 16, 2022
400 g halloumi
2 st morot
2 st salladslök
1.5 st röd chili
1 st gurka
4 st ägg
1 msk vitlöksflörter
2 dl vetemjöl
2 st lime
40 g jordnötter
300 g kålmix
2 dl asiatisk dressing
1 dl majonnäs
1 kruka koriander
En skvätt japansk soja
En skvätt sesamolja
En skvätt fisksås
En skvätt mirin
Riv halloumi och oskalad morot. Skiva salladslök runt. Kärna ur och finhacka chili. Tärna gurka i 1 cm stora bitar.
Blanda ihop kryddmixen vitlöksflörter: 40% vitlökspulver, 40% torkade örter (persilja, basilika, oregano, rosmarin och timjan), salt och citronpeppar.
Vispa ägg och vitlöksflörter i en bunke. Tillsätt morot, halloumi, salladslök och chili. Blanda ordentligt. Rör i vetemjöl och en generös nypa peppar.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Forma smeten till biffar (2 per person), och stel i 5-6 min per sida, eller tills de är gyllenbruna och genomstekta. Låt dem sedan rinna av på en tallrik klädd med hushållspapper.
Dela lime i klyftor. Grovhacka jordnötter. Blanda en skvätt olivolja, en generös skvätt limejuice, en nypa salt och peppar i en stor salladsskål. Tillsätt kålmix, gurka och jordnötter, och vänd ner i salladen.
Blanda ihop den asiatiska dressingen: Blanda rivet skal från 1st lime med ca 0,5 finhackad chili, en skvätt soya och sesamolja (tillsätt en liten skvätt mirin + fisksås om du hade det hemma, annars skippa det). Blanda runt och smaka av. Tillsätt sedan majonäsen och rör tills det blivit en jämn dressing.
Grovhacka koriander.
Fördela biffarna och kålsalladen mellan era tallrikar. Garnera med koriander och servera med asiatisk dressing och limeklyftor.