Ugnsbakad lax med en krämig risotto med saffran. Saffran ger risotton en härlig gul färg och ger julkänsla.
Nov. 24, 2025
600 g lax
30 g smör
2 msk rivet apelsinskal
Salt och peppar
1 st fänkål
4 dl risottoris
1 msk olivolja
20 g smör
3 st schalottenlök
1 l grönsaksbuljong
0.25 g saffran
100 g riven parmesan
2 dl vitt vin
Salt
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnssäker form och fördela smör och rivet apelsinskal ovanpå laxen. Krydda sedan med salt och peppar. Stek i ugnen i ca. 25 minuter.
Skär fänkålen i tunna skivor med en mandolin eller osthyvel. Lägg skivorna i en skål med vatten och placera den i kylen. Då blir fänkålen krispig och fin.
Koka upp en liter vatten med två buljongtärningar i. Hacka schalottenlöken fint och stek i lite smör och olja ihop med risotton. Den ska bli nästan genomskinlig. Häll på saffran kryddan och rör runt.
Häll sen vin och buljong i små mängder och låt det koka in i risotton. Rör om och låt det ta 20-25 min. Riv sen parmesanosten och häll i när egna är klar. Smaka av med lite salt. Servera med lax och färnkålen.