Jag älskar paj och gillar att testa mig fram för att både få den så god och hälsosam som möjligt. Denna paj bjöd jag på under en tjejmiddag och den fick högt betyg. Valde att köra Apetina Paneer 8% som ost istället för festaost (för att komma ned i fett) och det blev lyckat. Pajdegen kommer från Stinas blogg: https://www.stinasmat.nu/2019/11/14/stinas-broccolipaj/
Jan. 16, 2022
300 g broccoli, ungefär ett huvud
200 g apetina paneer 8%
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl grahamsmjöl
75 kg kesella
50 kg bakmargarin
2 msk kallt vatten
1 st purjolök
Lite margarin eller smör att steka i
3 st ägg
3 dl lättmjölk
Salt, peppar och lite cayennepeppar
1 dl riven mager ost 🧀
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg i mjöl, kesella och margarin i en matberederare eller liknande. Mixa till en smulig smet, tillsätt vatten och mixa lite till. Knåda sedan ihop degen och tryck ut den i en pajform. Grädda pajskalet i ugnen ca 10 min.
Hacka purjolöken och broccolin i bitar. Stek de i smör/margarin på låg värme så att de mjuknar. Salta och peppra. Under tiden skär Apetina-osten i bitar.
Blanda ihop ägg, ost, mjölk med salt och peppar för att få ihop äggstanningen.
Lägg i först broccoli-fyllningen i pajskalet och sen lägg på äggstanningen. Toppa med lite till ost om du tycker det behövs. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Servera med en sallad. Smaklig måltid!