Recept från klassiska "Rutiga kokboken", Ica förlaget. Bild från "Svenskt kött"
Dec. 10, 2024
4 msk salt
2 msk socker
0.5 msk salpeter
5 l vatten
900 g grovt salt (helst utan jod)
2 msk socker
0.5 msk salpeter
Blanda ingredienserna för ingnidning och gnid in skinkan mycket väl med dem. Gör dubbel sats till en mycket stor skinka (7-8 kg). Lägg skinkan kallt och lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl av glas, porslin eller rostfritt och låt stå 1 dygn.
Blanda ingredienserna till laken i en kastrull och låt det koka upp och koka några minuter. Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt den kallna.
Häll den kalla laken över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt, helst i kylskåp. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap (ej händerna). En skinka på 3-4 kg rimmas i ca 2 veckor och är den större i ca 3 veckor. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.
Innan skinkan ska tillagas vattnas den ur. Vid kokning räcker det med 2 tim urvattning och vid ugnsbakning ca 15 tim.