Receptet kommer från Inger Olsson, som jobbade under en lång tid som frivillig på Café Gesällen på Norra berget i Sundsvall. 💡Tips! Använd gärna rumstempererade ingredienser – ta fram allt i god tid. 💡Tips! Mortla saffran tillsammans med en matsked strösocker och tillsätta ett par matskedar konjak eller annan sprit i blandningen. 💡Tips! Blötlägg russinen i vätska inför baket, gärna glögg. 💡Tips! Sätt in ett kärl med vatten i ugnen under gräddning, då undviker man torra bullar.
Dec. 10, 2024
Ingredienser
5 dl (kall) mjölk
2 st påsar saffran (1 gram)
2 msk strösocker
2 msk konjak (valfritt)
50 g jäst
550 - 600 g mjöl
350 - 400 g vetemjöl
200 g smör
1 st ägg
200 g strösocker
3 krm salt
4 msk russin (blötlagda i cirka 1 dl glögg eller annan vätska)
1 st ägg och 2 msk vatten till pensling
Aningen kardemumma eller vaniljsocker om så önskas.
Dag 1: Mortla saffran tillsammans med en matsked strösocker och tillsätta ett par matskedar konjak eller annan sprit i blandningen. Rör ut jästen med saffransblandningen, resten av strösockret och lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vetemjölet. Rör några minuter. Täck degen och sätt in bunken i kylen – tänk på att degen jäser.
Dag 2: Arbeta in smör, vetemjöl, ägg och strösocker i den jästa degen, som ska vara lös men hanterbar. Testa att inte ta med allt vetemjöl på en gång. Tillsätt saltet sist.
Knåda degen i minst 20 minuter för hand eller 15 minuter i maskin. Täck degen, låt vila i 30 minuter.
Häll upp på bakbordet, forma till lussebullar. Tryck ner russinen, så att de inte lossnar under gräddningen. Täck över och jäs i cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 220 grader.
Grädda i cirka 6 minuter, men det beror på vilken ugn man har. Testa dig fram! Pensla direkt.