Ibland får man genislag, att tillsätta rivet äpple till fyllningen är ett exempel på det. I övrigt gör jag mina bullar mindre, ca 28 bullar. Och så kan jag inte blanda deg direkt på bänken utan börjar alltid i en bunke tills saker har slutat rinna. Om man vill göra bullar på surdeg är detta recept min favorit. Men har man vanlig jäst är det värt att sno receptet till fyllningen- helt annat än att bara kasta ut lite smör, socker och kanel på degen. Sébastiens recept på kanelbullar är beräknat till 15 st bullar. Vill du göra Sébastiens sockerkringla så utesluter du kardemumma ur degen samt kanel i fyllningen. [Här hittar du receptet på vaniljkräm](/brodpassion/sebastien-boudet/creme-patissiere/) Se fler recept från [Nyhetsmorgon](/nyhetsmorgon-2014)
Original recept från www.koket.se
Jan. 15, 2022
200 g smör till fyllningen
100 g rörsocker till fyllningen
20 g malen kanel
2 äpplen
700 g vetemjöl
10 g salt
10 g kardemumma
350 g mjölk
50 g ägg (1ägg)
80 g surdeg
5 g jäst (som man kan utesluta om man vill jäsa bullarna bara på surdeg)
100 g smör till degen
80 g strösocker till degen
Pärlsocker
Em/kväll: Smält hälften av smöret till fyllningen i en kastrull (det får inte koka). Ta kastrullen från värmen och vispa ner socker och kanel. Tillsätt resten av smöret och vispa till en fin konsistens. Förvara fyllningen i rumstemperatur täckt med plastfolie.
Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma på ett bakbord och gör en urgröpning i mitten.
Häll ägg, mjölk och surdeg i urgräpningen och blanda till en slät deg.
Knåda degen tills den släpper från bordet. Låt vila i 20 minuter under en bakduk.
Tillsätt smöret, lite i taget, genom att nypa in det i degen. Låt degen vila under en fuktig bakduk i rumstemperatur i 2 timmar.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i ytterligare 1 timme.
Kavla ut degen till en fyrkant.
Riv äpplet och blanda ner i eller fördela över kanelfyllningen. Bred ut kanelkrämen på degen.
Vik över en tredjedel av degen mot mitten, och ta sedan resten av degen på motsatt sida och vik över så du får en platta med tre lager.
Skär ut cirka 2 cm breda remsor på längden. Smalare remsor blir fler bullar. Skulle inte rekommendera smalare än 1 cm
Tänj försiktigt ut degremsorna på längden genom att dra i degändarna.
Tvinna varje remsa två och ett halvt varv runt pek- och långfingret och korsa sedan änden över bullen och vik in och fäst den undertill.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och spreja med vatten.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i 8 till 12 timmar i en avstängd ugn. Ställ gärna en kastrull med kokhett vatten längst ner i ugnen - på så sätt skapar du en fuktig miljö åt degen.
Morgon: Sätt ugnen på 200 grader.
Spreja eller pensla bullarna med vatten och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 10”14 minuter eller tills bullarna får en fin gyllene färg.