Saftiga köttbullar med smak från det mexikanska köket. De åts med ris här, men hade säkert varit goda i tortillabröd också 🌽 Räcker iill 6-8 portioner 🍽️
Original recept från www.instagram.com
Dec. 8, 2024
1 msk olivolja
1 st gul lök
1 st liten grön paprika
2 msk chilipulver
1 msk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
0.5 tsk salt
0.25 tsk malen spiskummin
0.25 tsk torkad oregano
400 g finkrossade tomater
2 dl vatten
0.5 st buljongtärning, grönsak
1 st stort ägg
1 dl panko-ströbröd
2 - 3 st finhackade salladslökar
1 msk finhackad koriander (fryst går bra)
1 st jalapeño, urkärnad och finhackad
1 tsk chilipulver
2 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 kg nötfärs (eller annan färs du gillar)
2 msk olivolja
75 g riven ost
Finhacka löken och stek mjuk och glansig i en kastrull. Hacka paprikan och låten steka med. Tillsätta alla kryddor blanda runt och häll sedan på tomaterna. Häll på vatten och smula i buljong och låt småkoka medan du gör köttbullarna.
Knäck ägget i en stor skål och blanda med panko, salladslök, jalapeños och alla kryddor. Blanda i köttfärsen. Blanda väl men inte för länge och försök att hålla smeten luftig.
Hetta upp olja i en panna och stek köttbullarna i omgångar. Det behöver inte bli helt klara, utan på fin färg, det kommer att gå klart i tomatsåsen sedan. När alla köttbullar har fått fin stekyta, lägg tillbaka alla i pannan (eller lägg dem i en ugnsform) och häll på tomatsåsen. Toppa med ost. Låt puttra 5-10 minuter under lock så att det blir helt genomstekta. Eller baka 10 min i 200° varm ugn.
Servera med ris och sallad eller det du gillar 🥗