Smakrika köttbullar gjorda på kycklingfärs, ingefära, vitlök och chili i en smarrig sås gjord på röd curry och kokosmjölk. Inspirerad av ett recept från Mathem men justerade lite här och där. Dessutom barnvänligare och mildare än vad grön curry som original recept innehöll ☺️
Original recept från www.mathem.se av Mari Bergman
Dec. 9, 2024
3 dl jasminris
250 g edamamebönor
1 krm flingsalt
2 msk olivolja
1 st ägg
3 krm svartpeppar malen
1 dl purjolök
1 st lime
2 klyfta vitlök
1.5 msk färsk ingefära
500 g kycklingfärs
1 tsk chilipeppar röd (mild)
1 tsk salt
0.5 dl ströbröd
2 msk rapsolja att steka i
1 tsk fisksås - asiatisk
400 g kokosmjölk
2 tsk japansk soja
1 msk honung flytande
1 msk röd currypasta
Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Kycklingbollar: Skölj och finhacka en bit purjolök så att du får ca 1 dl. Skölj och finhacka urkärnad chili och skala och riv ingefära och vitlök på ett rivjärn.
Blanda färsen tillsammans med vitlök, chili, ingefära, ägg, limesaft, salt och svartpeppar och ströbröd. Forma stora bollar med vattensköljda händer och lägg dem på en skärbräda.
Hetta upp en panna med lite olja och stek bollarna på medelvärme runt om tills de har fått fin färg. Ta upp på en tallrik.
Fräs currypastan i lite olja snabbt, slå sedan på kokosmjölk i pannan och krydda med currypasta, soja, fisksås och honung. Vispa ev ut curryn. Häll tillbaka kycklingbollarna och låt koka ihop ca 5 min.
Tillbehör: Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs sojabönorna tillsammans med ingefäran på medelhög värme ca 2 minuter. Strö över lite flingsalt och lägg upp i en skål.
Servera kycklingbollarna tillsammans med ris och ingefärsstekta sojabönor.