Finsk kålrotslåda (Lanttulaatikko)

Finsk kålrotslåda är en mättande och god rätt som passar utmärkt till buffébordet och julbordet. Den kan serveras året runt som tillbehör till alla slags kötträtter. Historia: Kålroten är en följd av en 1600-talskorsning mellan kål och rova. Korsningen skedde i Finland, då en del av Sverige, och odlingen av kålrot spreds därefter till resten av Sverige och Brittiska öarna. Kålrotslåda uppfanns på 1700-talet i västra Finland, där den vid sidan av potatislådan inom kort etablerades som en vanlig julrätt. En tredje traditionell rotsaksgratäng, morotslådan, lanserades först på 1930-talet. Dessa tre rotsaksrätter tillagas ännu på 2020-talet i Finland till jul.

Helén ”Nenne” Mattsson

Dec. 8, 2024

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.