Finsk kålrotslåda är en mättande och god rätt som passar utmärkt till buffébordet och julbordet. Den kan serveras året runt som tillbehör till alla slags kötträtter. Historia: Kålroten är en följd av en 1600-talskorsning mellan kål och rova. Korsningen skedde i Finland, då en del av Sverige, och odlingen av kålrot spreds därefter till resten av Sverige och Brittiska öarna. Kålrotslåda uppfanns på 1700-talet i västra Finland, där den vid sidan av potatislådan inom kort etablerades som en vanlig julrätt. En tredje traditionell rotsaksgratäng, morotslådan, lanserades först på 1930-talet. Dessa tre rotsaksrätter tillagas ännu på 2020-talet i Finland till jul.
Dec. 8, 2024
1 kg kålrot
0.5 l vatten
1 tsk salt
1 dl ströbröd
2 dl grädde
1 st ägg
2 - 3 msk sirap (smaka av med sista matskeden på slutet, den ska inte vara för söt)
0.5 tsk malen ingefära
Vitpeppar
20 g smör + smör till formarna och gräddning
1. Skala och tärna kålroten i lika stora bitar.
2. Koka kålroten med vatten och salt tills den är helt mjuk. Tar ca 30-40 minuter.
3. Häll kålrotsspadet i en skål vid sidan om och lägg ner kålroten i en stor bunke.
4. Blanda ströbröd och grädde och låt svälla ca 10-15 minuter.
5. Blanda kålrotsmos med ströbröds- och gräddblandningen, ägg, sirap, ingefära, vitpeppar och smör.
6. Smaka av så det är en bra balans mellan smakerna och blanda i lite kålrotsspad om moset är för fast. Moset ska ha en jämn konsistens och vara lagom lös.
7. Smöra och bröa fyra mindre aluminiumformar och fördela kålrotsmoset i formarna och gör ett mönster med en gaffel. Strö över ströbröd och klicka över några smörklickar. Grädda i näst nedersta falsen i 150 grader varm ugn i ca 90 minuter.
8. Låt svalna och frys in om de inte ska serveras direkt.
9. Vid servering värm ugnen till 225 grader, häll på liten skvätt grädde och några smörklickar och grädda i ca 15 minuter tills kålrotslådan är genomvarm.