Förr i tiden var det här en kalasefterrätt som åts med frukt och vispad grädde 🥰 Ännu längre tillbaka i tiden, så bakades de i långpannor med ett lager plommonmos emellan och bars i mangelkorgar till byns fester. Idag äter man dem som utsökt kaffebröd. Detta är Ingrid Edströms recept i Lindefallet (X). 💡Tips! från bagaren Henry Löfstedt: För att få bondtårtorna höga och inte sjunka ihop, grädda i 180 grader i 20 minuter. Inte mer än 200 grader på vanlig ugn. 50 gram strösocker på 1 kg vetemjöl special + 25 gram salt, degen ska bli styv.
Dec. 7, 2024
0.5 kg vetemjöl
2 st kkp vatten (knappt)
2 msk brännvin (kan uteslutas)
0.5 kg smör
0.5 påse katrinplommon (125 gram kärnfria)
2 msk ströbröd (eller 1 stor skorpa)
2 msk strösocker
1. Arbeta ihop vatten och vetemjöl (+ brännvin) till en blank deg.
2. Kavla ut degen till en rektangel med lite vetemjöl till ca 1 cm tjocklek. Skiva 1/3 (ca 167 gram) av smöret med osthyvel och täck degen. Vik degen som en servett, tre ggr åt varje håll. Sopa bort överflödigt vetemjöl. Rulla ihop degen och låt vila kallt i kylskåpet en timme.
3. Kavla ut degen igen till en rektangel. Lägg på 1/3 (ca 167 gram) av smöret. Vik igen, tre ggr åt varje håll. Sopa bort överflödigt vetemjöl. Rulla ihop degen och låt vila kallt i kylskåpet en timme.
4. Kavla ut degen igen till en rektangel. Lägg på det sista 1/3 (ca 167 gram) av smöret. Upprepa vikningen tre ggr åt varje håll.
5. Kavla ytterligare om det behövs, så att smöret tränger in i degen ordentligt. Sopa bort överflödigt vetemjöl. Rulla ihop degen och låt vila kallt i kylskåpet en timme eller låt ligga ihoprullad i en bunke i kylskåpet över natten.
Om man fortsätter eller gör dagen efter, så gör detta:
6. Fyllning: Koka katrinplommonen mjuka. Om skorpa används istället för ströbröd, så lägg den i blöt. Blanda sedan alla ingredienserna till fyllningen och mixa till ett blankt mos.
7. Kavla ut degen (till högst 3 mm tjockt) och ta ut rundlar med en tekopp (ca 10 cm i diameter). Sporra även ut lika många degremsor. Lägg en klick av plommonmoset på ena halvan och en degremsa efter kanten.
8. Pensla halva rundeln med kallt vatten. Vik ihop till en halvmåne och tryck till. Lägg tårtorna på en vattensköljd plåt (eller med bakplåtspapper).
9. Skär 4 ggr igenom kanten (i uddarna) och nagga tårtan med en tändsticka (3 hål), så att luften kan gå ur.
10. Grädda ca 20 minuter i 180-200 grader. Vänd bondtårtorna i strösocker och provsmaka gärna medan de är varma!
Mmmmmm… det blir frasiga och härliga smörbröd med läcker fyllning! 😋👌